Kontemplativ bønn

KontemplasjonI våre dager dukker det opp stadig nye bønnehus. Det kan jo, dersom man ikke reflekterer noe mer over det, høres fantastisk ut. Midt i denne såkalte «bønnevekkelsen» noen røde lamper som blinker hos meg. Hvorfor dette behovet for å starte så mange selvstendige bønnenettverk, løsrevet fra menighetsliv? Jeg tror sunn bønn handler om at menigheten samles; at Jesu legeme som ber er blitt undervist i Guds Ord slik at de har forståelse for hva Guds vilje er når man går i samdrektig bønn. Det er også viktig at bønnen rettes oppover – at vi ikke bruker «bønn» til å «tømme sinnet» eller søke innover i oss selv. Der er det aldri noe godt å finne. Vi ser at den moderne, kristne retreatbevegelsen er sterkt inspirert av katolsk og østlig mystikk – og derved også New Age. Når mennesket søker innover i seg selv, bruker man samme praksis som de som forsøker å fremelske og anerkjenne menneskets egen gudommelighet – i «god» gammeldags, babylonsk ånd; faktisk et opprør mot Gud og sann tilbedelse. Våk derfor!

Jeg velger her å lime inn en artikkel som har stått i avisen Dagen.

 

Kundalini-energi er det samme som kontemplativ stillhet

Skrevet av: M-Liss Hauger
lør 3. Nov. 2018, kl. 11:23 – lør 3. Nov. 2018, kl. 11:23

Ifølge Thomas Keating , faren til den moderne sentrerende (kontemplative) bønnebevegelsen som feier vidt innenfor evangeliske sirkler, er stillheten- eller hellig plass som er nådd under kontemplativ bønn / sentrerende bønn, det samme som nås under det som kalles kundalini.

Kundalini energi er det samme som kontemplativ stillhet

https://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=2700&fbclid=IwAR0EM4b19UZR

(Dette er en enkel oversettelse til norsk fra innlegget vedlagt her ):Kundalini Energy (Serpent Power) Samme som kontemplativ stillhetIfølge Thomas Keating , faren til den moderne sentrerende (kontemplative) bønnebevegelsen som feier vidt innenfor evangeliske sirkler, er stillheten- eller hellig plass som er nådd under kontemplativ bønn / sentrerende bønn, det samme som nås under det som kalles kundalini.Den katolske presten Philip St. Romain skrev en bok som heter Kundalini Energi og Kristen åndelighet . Kundalini er basert på det okkulte chakra systemet hvor en antatt universell energi strømmer gjennom et menneske og gjennom hele skapelsen, forener alle og anerkjenner guddommelighet i alle ting og alle mennesker.En velkjent apoleget Ray Yungen sa at kundalini er et “hinduistisk uttrykk for den mystiske kraften som ligger til grund for hinduistisk åndelighet” (ATOD, 2. utgave, s. 46). I hinduismen kalles kundalini slangekraft. Noen av disse symptomene inkluderer:* Brennende varme eller iskalde bekker beveger seg opp i ryggraden.

* Smerter på varierende steder i hele kroppen.

* Vibrasjoner, ubehag eller kramper i bena og andre deler av kroppen.

* Rask puls og økt metabolisme.

* Forstyrrelser i puste- og / eller hjertefunksjonen.

* Følsomhet for lyd, lys, lukt og nærhet til andre mennesker.

* Mystiske / religiøse erfaringer.

* Parapsykologiske evner.

* Vedvarende angst eller angst angrep, forvirring

* Søvnløshet, manisk høy ånder eller dyp depresjon. Energitap.

* Forringet konsentrasjon og minne.

* Total isolasjon på grunn av manglende evne til å kommunisere indre erfaringer ut.

* Erfaringer med besettelse og poltergeist fenomener.Gjennom å øve meditasjon kom Romain i kontakt med hva han kaller en “indre rådgiver” (åndsveiledning). Symptomer under hans dype meditative opplevelse inkluderte “stikkende opplevelser på toppen av hodet” som ville “fizzle with energy” ( ATOD , s. 47).

 

Thomas Keating, som har inspirert mange evangeliske kontemplativer som Henri Nouwen, Richard Foster 1 , og Brennan Manning, 2 skrev forordet til Philip St. Romains bok, og i det anerkjenner Keating at kundalini er det samme som kristen kontemplasjon.

Han sier:Siden denne energien [kundalini] også virker i dag i mange personer som er viet til kontemplativ bønn, er denne boken et viktig bidrag til fornyelsen av den kristne kontemplative tradisjonen. Det vil være en stor trøst for de som har opplevd fysiske symptomer som oppstår ved å vekke opp kundalini (slangekraften) i løpet av deres åndelige reise.

De fleste åndelige disipliner verden over insisterer på en slags alvorlig disiplin før teknikker for oppvåkning av kundalini kommuniseres. I kristen tradisjon … regelmessig praksis av stadier av kristen bønn … kontemplasjon er de vesentlige disipliner …

Keating forklarer at grunnen til at åndelige veiledere er nødvendig, er å bidra til å lede den kristne kontemplative på grunn av kundaliniens kraftige og farlige natur.

Han sier at disse “åndelige lederne” innen kontemplativ bønn kan trenge å konsultere “østlige lærere for å få en fyldigere forståelse.”

Her er en link til denne boken, du kan lese det selv- og du behøver bare skrolle deg ned til forordet (som da er skrevet av Thomas Keating):http://www.kundaliniawakeningsystems1.com/downloads/kundalini_and_christianity.pdf?fbclid=IwAR3wmS-1FrFbJfYFAInncc1eExq60dG0BtLLAVBrsAKcYbzpzAFFoLnQUns

Bibellærer og apoleget Cris Lawson forteller her om denne boken, kontemplativ bønnens far Thomas Keating og hans kjærlighet til kundalini kraften https://www.youtube.com/watch?v=-53AZ8adsvc&feature=share

. Denne kraften er altså velkjent Hindu kraft, Keating sier tydelig at Kristen åndelighet kan bli integrert med denne kraften. Lawson leser fra den nevnte boken hvor Keating skriver forordet.

Henri Nouwen er en som blant annet den kjente forkynneren Roy Godwin har tatt sin lære i fra , i et intervju forteller han at han holder Nouwens bøker for å være viktige kilder i livet og læren hans.

Henri Nouwen har igjen kopiert lærdommen til Thomas Keating og Thomas Merton og det er dette retreat lærerne i dag overfører til de Kristne.

Thomas Merton var god venn med Thomas Keating og de to formidlet mye av den samme lære og de samme teknikkene, Keating har også videreutviklet endel av det Merton presenterte.

Her på wikipedia kan du lese litt om Roy Godwins store helt Henri Nouwen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Nouwen?fbclid=IwAR1dU9L-I6SbJtGQhmRIY7wcbVdwGDbogyn2sYhMrGtKTI462Oq1pJNppiY

Lighthouse trail har også et veldig forklarende innlegg om denne Henri Nouwen: https://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=1355&fbclid=IwAR1jwz8nzyshMBXry-EjbTxVN1n_BUUvy6gFOT_hKPgUt30JgnObIMs9LDI

I dette intervjuet forteller Roy Godwin at Henri Nouwen er hans favoritt og at han skrev som om det var direkte til ham , først hans egne ord her: «Henri Nouwen whose books are in the Ffald-y-Brenin bookshop, in particular is a great favourite.

He comments, “He could be writing just for me.”»

Her er link til intervjuet : http://www.ccr.org.uk/about-ccr/goodnews-articles/ffaldybrenin-the-sheepfold-of-the-king/

Denne videoen med Chris Lawson anbefales dersom du er interessert i å sette deg bedre inn i dette temaet :https://www.youtube.com/watch?v=SMiOgfkHfXg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR24icOikqfEIaNTbst9FdI-MRoMFEHhpnGXPcugeS85-v8xqBDo_sZmass

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s